Sunday 5 July 2015

SUNDAY BRUNCH: ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ (PANCAKES) ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΜΕΛΙΟΥ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


     Ήθελα καιρό τώρα να φτιάξω ένα καθαρά αμερικάνικο πρωινό, από εκείνα που τρως απαραίτητα σε μεγάλες ποσότητες και αποτελούνται από πολλούς υδατάνθρακες. Ένα πρωινό που δεν θα το φτιάξεις όταν πρέπει να πας για δουλειά σε μια ώρα ή λιγότερο. Θα έχεις αρκετό χρόνο να διαθέσεις στην παρασκευή του και απαραίτητα δεν θα πεινάς σαν λύκος. Ή έστω εάν πεινάς θα φας ένα μηλαράκι να σε κρατήσει για λίγο.

      Η όρεξη μου προσανατολιζόταν προς κάτι γλυκό, αλλά χωρίς υπερβολές. Η σκέψη μου κατευθύνθηκε προς μια στοίβα με λαχταριστές και παχιές τηγανίτες, αρκετά ζεστές ώστε να αχνίζουν και το σιρόπι που θα τις αγκάλιαζε να έδενε τόσο υπέροχα με τη βουτυρένια γεύση τους. Έχετε δει ποτέ αμερικάνικη ταινία όπου για πρωινό είτε παραγγέλνουν τηγανίτες με μπόλικο maple syrop (σιρόπι σφεδάμου) είτε γαλλικό τοστ ή κάποιο άλλο παχυντικό έδεσμα. Για τη δεύτερη συνταγή της σειράς συνταγών "Sunday Brunch" σας παρουσιάζω τις αμερικάνικες τηγανίτες σε όλο τους το μεγαλείο...αφράτες και λαχταριστές όπως τους ταιριάζει! 




     Το σιρόπι σφεδάμου είναι χαρακτηριστικό ατού των τηγανίτων και περήφανο προϊόν των Καναδών. Παρόλα αυτά, το αγαπημένο μας μέλι είναι ισάξιος αντικαταστάτης. Μάλιστα, εμένα ο συνδυασμός του μελιού με την κανέλα μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια, όταν η γιαγιά μου έφτιαχνε ζεστούς λουκουμάδες (κάτι ανάλογο αλλά πιο αφράτο από τις τηγανίτες) και τους πασπάλιζε με άφθονο μέλι και κανέλα. Αυτή η μυρωδιά πλημμύρισε την κουζίνα και το αποτέλεσμα ήταν απλά μοναδικό και γαργαλιστικό. Η μοναδική ιδιαιτερότητα της συνταγής αυτής είναι το σχήμα που θα πάρουν οι τηγανίτες σας. Εγώ έκανα πιστεύω μια καλή προσπάθεια στο να διατηρήσω ένα ομοιόμορφο σχήμα στις περισσότερες τηγανίτες. 



Τηγανίτες (pancakes) με σιρόπι μελιού αρωματισμένο με κανέλα και πορτοκάλι

υλικά (για 6 τηγανίτες)

2/3 της κούπας γάλα
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 της κούπας χυμό από πορτοκάλι
1 αυγό
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη (λιωμένο)
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι

για το σιρόπι

4 κουταλιές μέλι
χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι κοφτό κανέλα
φέτες πορτοκαλιού

πώς θα το φτιάξω;

1. Σπάστε το αυγό σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε το με το μίξερ πολύ καλά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Έπειτα, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το χυμό από πορτοκάλι και συνεχίστε το ανακάτεμα, πιο ελαφρά τώρα.
2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν έχουν ανακατευτεί καλά μεταφέρετε το μείγμα στο προηγούμενο μείγμα με το αυγό σε δόσεις και ανακατεύετε με μια κουτάλα καλά μετά από κάθε προσθήκη.
3. Χρησιμοποιήστε ένα τηγάνι αντικολλητικό με λεία επιφάνεια. Λιώστε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και έπειτα με λίγο χαρτί σκουπίστε το ελαφρά ώστε να το περισσότερο βούτυρο να απορροφηθεί. Μην πετάξετε το χαρτί! Θα το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θα ψήνετε μια τηγανίτα αλείφοντας με αυτό το τηγάνι ελαφρά.
4. Όταν είναι έτοιμο το τηγάνι (σε μέτρια φωτιά) προσθέστε μια μεγάλη κουταλιά στο κέντρο του και προσπαθήστε να κάνετε ομοιόμορφο σχήμα πιέζοντας ελαφρά την επιφάνεια του μείγματος με κυκλικές κινήσεις. 
5. Η τηγανίτα έχει ψηθεί όταν περιμετρικά έχει αρχίσει να ξεκολλάει και να φουσκώνει. Με μια σπάτουλα προσπαθήστε να δείτε από κάτω την τηγανίτα. Εάν έχει αρχίσει να γίνεται καφέ τότε είναι ώρα για γύρισμα. Γενικά, δεν θέλει πάνω από 2 λεπτά η κάθε πλευρά.
6. Γυρίστε με προσεχτικές κινήσεις με τη βοήθεια της σπάτουλας από την άλλη πλευρά και ψήστε λίγο ακόμα.
7. Στοιβάξτε τις τηγανίτες σας την μια πάνω στην άλλη για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

για το σιρόπι

   Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά το μέλι και το χυμό από τα δύο πορτοκάλια μαζί για λίγα λεπτά. Προσθέστε την κανέλα, το ξύσμα και τέλος τις λεπτές φέτες πορτοκαλιού. Ανακατεύετε το μείγμα συχνά και αφήστε το να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει. Έπειτα, αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και περιχύστε το σιρόπι πάνω στις τηγανίτες. 





No comments :

Post a Comment