Sunday 31 January 2016

SUNDAY BRUNCH: CINNAMON SCONE BREAD


     Ο πειραματισμός στην κουζίνα και ιδιαίτερα στην ζαχαροπλαστική δεν ήταν πάντα το φόρτε μου! Μπορεί να άλλαζα κάποιο υλικό στη συνταγή και το αποτέλεσμα να ήταν τραγικό για εμένα και όσους τολμηρούς δοκίμαζαν. Με τα χρόνια όμως και ύστερα από αρκετές δοκιμές/αποτυχίες, ανακάλυψα πως δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να πειραματίζεσαι. Και γιατί όχι με τα γλυκά; Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει αμέτρητες συνταγές "υβρίδια" από αυτόν τον πειραματισμό. Σας θυμίζω το γνωστό πλέον "μπουγατσάν" (μπουγάτσα+κρουασάν) που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από 2 χρόνια από τον Δημήτρη Κοπαράνη και μάγεψε τους πάντες. Κάτι παρόμοιο με το cronut (croissant+donut) που είχε τρελάνει τους Νεοϋρκέζους όταν βγήκε.
     Η σημερινή συνταγή όχι δεν αποτελεί πατέντα για μελλοντικό πλασάρισμα πρωτότυπου εδέσματος. Όμως, η ιδέα πίσω της ακολουθεί δύο βάσεις συνταγών που υπάρχουν ήδη. Η πρώτη είναι το scone, δηλαδή το βουτυράτο μπισκότο-κέικ που λατρεύουν οι Εγγλέζοι και συνοδεύουν με το τσάι/καφέ τους. Η δεύτερη είναι το pull-apart bread. Το pull-apart bread είναι στην ουσία ένα κέικ που θυμίζει καρβέλι ψωμιού και έχει δημιουργηθεί ενώνοντας διαφορετικά κομμάτια ζύμης. Κόβεται πολύ εύκολα γιατί συνήθως ανάμεσα στα κομμάτια ζύμης υπάρχει γέμιση και δεν "κολλάει" το κέικ.



     Σήμερα που είναι Κυριακή και έχετε (λογικά) παραπάνω χρόνο, δώστε λίγο από αυτόν στην προετοιμασία αυτού του κέικ. Θα σας αποζημειώσει για τον κόπο του, το εγγυώμαι. Η μόνη δυσκολία που θα συναντήσετε είναι στην μεταφορά των κομματιών ζύμης στο ταψί. Κατά τα άλλα είναι πολύ εύκολη και απλή συνταγή, ειδικά εάν είστε γνώστες των scones. Απολαύστε το με λίγο καφέ, χαλαρή μουσικούλα και ξεκινήστε όμορφα την ημέρα σας.

Cinnamon Scone Bread (pull-apart bread) 
*εμπνευσμένη από το Food52

υλικά
για τη γέμιση
4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές άσπρη ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουτάλι κρέμα γάλακτος

για το κέικ
300γρ ή 2 1/2 κούπες αλεύρι
1/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι baking powder
80γρ παγωμένο βούτυρο
1/2 κουταλάκι σκόνη εσπρέσο
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι υγρή βανίλια

πώς θα το φτιάξω;

1. Πρώτα φτιάξτε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά σας μαζί σε ένα μπολ. Εάν είναι πολύ ξηρό το μείγμα σας προσθέστε λίγο ακόμη κρέμα γάλακτος. Θέλουμε να είναι σαν πηκτή πάστα. Αφήστε το στην άκρη.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το αλεύρι, το baking powder, τη σκόνη εσπρέσο, το αλάτι και το βούτυρο (κομμένο σε κύβους). Με τα χέρια σας αρχίστε να ανακατεύετε με σκοπό να σχηματίσετε ένα ξηρό μείγμα που μοιάζει με χοντρή άμμο. Το βούτυρο θα αναμειχθεί με το αλεύρι τρίβοντάς το με τα χέρια σας μέχρι να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια βουτύρου. Οι κινήσεις μοιάζουν με το πλάσιμο, μόνο που δεν δημιουργείται ζύμη. Όταν τελειώσετε προσθέστε τα καρύδια.
3. Στη συνέχεια, ανακατέψτε μαζί την κρέμα γάλακτος, το αυγό και την υγρή βανίλια πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε το υγρό μείγμα στο μπολ με το ξηρό και ανακατέψτε ελαφρά με τα χέρια σας. Θα δημιουργηθεί μια ζύμη πολύ μαλακή και αφράτη.
4. Σε μια καθαρή επιφάνεια που θα αλευρώσετε, ανοίξτε τη ζύμη σας με ελαφριές κινήσεις και δημιουργήστε ένα παραλληλόγραμμο 20χ70 περίπου. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να χωρίσετε στη μέση το παραλληλόγραμμο και να πάρετε 10-12 ίσα κομμάτια. Η εικόνα εδώ θα σας βοηθήσει να μπείτε στο πνεύμα. Αλείψτε όλα τα κομμάτια με λίγη κρέμα γάλακτος.
5. Όταν έχετε τα κομμάτια σας ξεκινήστε αφήνοντας ένα κενό και στο επόμενο πασπαλίστε λίγη από τη γέμιση που φτιάξατε στην αρχή. Στην ουσία τα μισά κομμάτια θα είναι κενά και τα άλλα θα έχουν γέμιση. Ξεκινήστε με ένα κομμάτι που έχει γέμιση και τοποθετήστε ένα άλλο που δεν έχει. Προσθέστε γέμιση  και από πάνω τοποθετήστε ένα άλλο που να έχει γέμιση. Ακολουθήστε αυτό το μοτίβο γέμιση-κενό-γέμιση μέχρι να έχετε δημιουργήσει δύο μικρά πυργάκια.
6. Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί μεταφέρετε με προσοχή τα πυργάκια σας και στριμώχτε τα μεταξύ τους. Πασπαλίστε από πάνω λίγη γέμιση εάν σας έχει περισσέψει.
7. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.


No comments :

Post a Comment