Wednesday 31 August 2016

VANILLA, HONEY, CARDAMOM OATMEAL WITH CASHEWS AND FRESH FIGS (ΒΡΩΜΗ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ, ΜΕΛΙ, ΚΑΡΔΑΜΟ, ΚΑΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ)



     It's the last day of August and the end of summer. Here in Greece of course summer doesn't end specifically on the 1st of September, as the weather here is still hot and warm and everyone is going to the beaches until they have to get back to work. For me, it's my last week here in Athens and the packing of clothes has begun. The control freak inside me has woken and that means ckeck lists, superpacking and madness. On another note, during this time juicy figs are everywhere and they taste so delicious. I prefer the darker figs (which are called black mission) because I love the strong pink-red color inside and the very sweet flavor. Second favorites (and the ones I used here) are the greenish ones, which also offer a very sweet taste and juicy goodness.

     Είναι η τελευταία ημέρα του Αυγούστου και το τέλος του καλοκαιριού. Εδώ στην Ελλάδα φυσικά το καλοκαίρι δεν τελειώνει συγκεκριμένα την 1η του Σεπτέμβρη, καθώς ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και όλοι πάνε ακόμα στις παραλίες μέχρι να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Για εμένα, είναι η τελευταία εβδομάδα εδώ στην Αθήνα και το πακετάρισμα των ρούχων ξεκίνησε. Ο τελειομανής εαυτός μου έχει ξυπνήσει και αυτό σημαίνει λίστες, υπερπακετάρισμα και τρέλα. Αφήνοντας αυτά στην άκρη για λίγο, αυτή την περίοδο τα φρέσκα σύκα κυριαρχούν παντού και είναι τόσο νόστιμα. Προσωπικά προτιμώ τα μαύρα σύκα, επειδή έχουν ένα έντονο ροζ-κόκκινο χρώμα εσωτερικά και μια πολύ γλυκιά γεύση. Τα επόμενα αγαπημένα είναι τα πρασινωπά (τύπου Μακρόπουλου), τα οποία επίσης προσφέρουν μια γλυκιά γεύση και ζουμερή σάρκα.



     To welcome Autumn I decided to make my favourite breakfast I eat most of the time during cold winter, oatmeal. Arrrgghhh, I can't wait to snuggle on my warm sofa covered in blanket, eating a hot bowl of oatmeal and watching the pouring rain. Plus, one thing I love most about autumn and winter are spices. Cinnamon (top favourite), cardamom, nutmeg, ginger, cloves. This winter I am decided to make a very successful Pumpin Spice Latte or a Spicy Chai Latte, so stay tuned.
     In this recipe I used vanilla, honey and cardamom to make it taste a bit like Autumn, but not overdo it. You can taste the sweetness of honey and vanilla, while smelling the spiciness of cardamom. The figs make it a bit sweeter, but because they are fresh and not dried, you don't think of the oatmeal too sweet. I used cashews because they have a light nutty taste, without being too obvious, like say almonds or hazelnuts. I topped the oatmeal with some fresh milk (if you use non dairy I would suggest cashew or rice milk) and felt like I was in oatmeal heaven!

    Για να καλωσορίσω το Φθινόπωρο αποφάσισα να φτιάξω το αγαπημένο μου πρωινό γεύμα που τρώω τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα, τη βρώμη. Αχ, ανυπομονώ για τη στιγμή που θα χουχουλιάζω στον ζεστό μου καναπέ, καλυμμένη με μια κουβέρτα, τρώγοντας ένα ζεστό μπολ βρώμης και βλέποντας τη βροχή να πέφτει. Επιπλέον, κάτι ακόμα που λατρεύω στο φθινόπωρο και το χειμώνα είναι τα μπαχαρικά. Κανέλα (αγαπημένη), κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γαρύφαλλο. Αυτό το χειμώνα είμαι αποφασισμένη να φτιάξω μια πετυχημένη εκδοχή του Pumpkin Spice Latte (latte με μπαχαρικά και κολοκύθα) ή του Spice Chai Latte (τσάι latte με μπαχαρικά), οπότε μείνετε συντονισμένοι.
    Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα βανίλια, μέλι και κάρδαμο ώστε να έχει λίγη γεύση από φθινόπωρο, χωρίς να το παρακάνω. Μπορείτε να γευτείτε τη γλυκύτητα του μελιού και της βανίλιας, ενώ μυρίζετε το κάρδαμο. Τα σύκα το κάνουν λίγο πιο γλυκό, όμως, επειδή είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα, δεν θα σας φανεί η βρώμη υπερβολικά γλυκιά. Χρησιμοποίησα κάσιους φιστίκια επειδή έχουν μια ελαφριά γεύση καρπού, χωρίς να είναι έντονη, όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Από πάνω πρόσθεσα λίγο φρέσκο γάλα (αν χρησιμοποιήσετε μη γαλακτοκομικό, θα πρότεινα γάλα από κάσιους ή ρύζι) και ένιωσα πως βρισκόμουν στον παράδεισο της βρώμης!





Vanilla, honey, cardamom oatmeal with cashews and fresh figs

ingredients (makes two bowls)

2/3 cup oats
1 cup milk (dairy or non dairy)
1/2 cup water
1/2 tsp cinnamon
2 Tbsp honey
1 Tbsp liquid vanilla
1/4 tsp cardamom
2 Tbsp crashed cashews
2 fresh figs
extra milk to top

how do I make it?

1. Put all your ingredients except for the cashews and the figs in a small saucepan over medium heat. Mix them very well as they start to warm. Cook for a few minutes until you start getting a thicker mixture that is not dry. When your oatmeal is ready take it off the hear.
2. Slice your figs in small round slices. Fill two bowls with the oatmeal. Top each bowl with a spoonfull of cashews, then top with the fig slices. If you like add some extra milk on top or some honey.

Βρώμη με βανίλια, μέλι, κάρδαμο, κάσιους και φρέσκα σύκα

υλικά (για δύο μπολ)

2/3 κούπας νιφάδες βρώμης
1 κούπα γάλα (γαλακτοκομικό ή όχι)
1/2 κούπα νερό
1/2 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια
1/4 κουταλάκι κάρδαμο
2 κουταλιές της σούπας κάσιους φιστίκια
2 φρέσκα σύκα
επιπλέον γάλα για γαρνιτούρα

πώς θα το φτιάξω;

1. Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τα κάσιους και τα σύκα σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά καθώς αρχίζουν να ζεσταίνονται. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται ένα σφιχτό μείγμα που δεν έχει πιει τα νερά του τελείως. Όταν είναι έτοιμη η βρώμη αποσύρετε από τη φωτιά.
2. Κόψτε τα σύκα σας σε μικρές ροδέλες. Μοιράστε τη βρώμη σε δύο μπολ. Από πάνω προσθέστε σε κάθε μπολ από μια κουταλιά κάσιους και μερικές φέτες από τα σύκα. Αν θέλετε προσθέστε λίγο επιπλέον γάλα ή μέλι.



Follow my blog with Bloglovin

No comments :

Post a Comment