Wednesday 19 August 2015

ΠΑΡΦΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ LEMON CURD, ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΚΑΙ BISCOTTI ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ


     Λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου, εκεί που είναι ακόμα καλοκαίρι, αλλά πλησιάζει ο Σεπτέμβριος, αισθάνομαι πως είναι η ώρα για να επαναπροσδιορίσω τις επιθυμίες μου, τι καινούργιο σκέφτομαι να κάνω από τον Σεπτέμβρη, να θέσω νέους στόχους (που να ακολουθήσω) και γενικότερα να συμμαζέψω κάπως το εύθυμο χάος του καλοκαιριού. Αυτή η περίοδος μοιάζει λιγάκι με την περίοδο πριν την άνοιξη, όπου μας έχει ρίξει σε νάρκη ο χειμώνας και δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας, αλλά σκεφτόμαστε όλες τις ανοιξιάτικες βόλτες που θα κάνουμε ύστερα και παίρνουμε θάρρος.

    Οι δικές μου σκέψεις τείνουν τον τελευταίο καιρό στην απόκτηση ευεξίας, κυρίως σωματικής, αλλά και ψυχικής. Τα καινούργια μου αθλητικά παπούτσια θα βοηθήσουν στην απόκτηση σωματικής ευεξίας, ενώ για την ψυχική θα εμπιστευτώ την καλή παρέα με φίλους, τον σχεδιασμό μικρών εξορμήσεων και τη φωτογραφία. Η τελευταία έχει τη δύναμη να με εμπνέει συνεχώς και να λειτουργεί σαν κίνητρο σε οτιδήποτε δημιουργικό στη ζωή μου. Βλέποντας μια καλαίσθητη φωτογραφία η διάθεση ομορφαίνει, ταξιδεύει το μυαλό σε μέρη και σε τοποθεσίες ουτοπικές και όλα αυτά μέσα από το κλικ ενός φακού. Στη φωτογραφία φαγητού που είναι η αγάπη μου, τα έντονα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών, η παχύρρευστη μορφή της σοκολάτας και του μελιού, η χρωματική παλέτα που διαμορφώνεται με τον συνδυασμό πιάτων, όλα αυτά εκτός από το να μας κάνουν να πεινάνε, διεγείρουν και το αίσθημα του τέλειου, του όμορφου.



      Έτσι τέλεια και όμορφη είναι και η σημερινή συνταγή. Τις τελευταίες μέρες, δεν ξέρω γιατί, είχα μια τρελή επιθυμία για lemon pie. Είναι από τα αγαπημένα μου μη σοκολατένια γλυκά! Ο συνδυασμός βουτυρένιου μπισκότου με την γλυκόξινη γεύση της κρέμας λεμονιού με γλυκαίνει χωρίς να αισθάνομαι βαριά ή ότι έχω φάει μισή τούρτα, όπως συμβαίνει με τις πάστες και τα γλυκά που περιέχουν γενικά σοκολάτα. Και επιπλέον, είναι τόσο όμορφη σε παρουσίαση. Εδώ έρχεται αυτό που σας έλεγα με τη φωτογραφία. Ένα τέτοιο γλυκό όμορφα φωτογραφημένο, ξυπνά χαρούμενα συναισθήματα και σε ταξιδεύει σε μια καθαρή και ίσως σκανδιναβική κουζίνα, από αυτές που βλέπουμε στο ΙΚΕΑ και χαζεύουμε (εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω)!
      Αυτό το παρφέ είναι πολύ πιο ελαφρύ από την lemon pie και σίγουρα πολύ πιο εύκολο γλυκό. Η προσθήκη των βατόμουρων ταιριάζει απόλυτα και τα biscotti αμυγδάλου το απογειώνουν. Είναι ιδανικό για το καλοκαίρι γιατί είναι δροσιστικό και παγωμένο και το μοιράζεται σε ποτηράκια, οπότε αποφεύγετε να κόβετε κομμάτια για σερβίρισμα. Voila! Τι άλλο θέλετε από ένα καλοκαιρινό γλυκό; 

Παρφέ γιαουρτιού με lemon curd, βατόμουρα και biscotti αμυγδάλου

υλικά (για 6 ποτήρια)

1 πακέτο μπισκότα αμυγδάλου αλεσμένα
1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
400 γρ πλήρες γιαούρτι στραγγιστό
50 ml γάλα καρύδας
1/4 κούπα ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
2 κούπες βατόμουρα
1 κούπα έτοιμο lemon curd (εδώ η συνταγή)
6 μικρά ποτήρια

πώς θα το φτιάξω;

1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με τα τριμμένα μπισκότα καλά και αφήστε το στην άκρη.
2. Με ένα μίξερ ανακατέψτε το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το γάλα καρύδας για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να έχετε ένα σφιχτό μείγμα. Αφήστε το για περίπου 1-2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει ή μέχρι να σερβίρετε τα γλυκά.
3. Πάρτε τα ποτήρια σας (τα οποία ιδανικά τα έχετε αφήσει να παγώσουν στο ψυγείο) και ξεκινήστε το στήσιμο του γλυκού. Πρώτα προσθέτετε μια λεπτή στρώση από μείγμα μπισκότου. Έπειτα, συνεχίστε με το lemon curd προσθέτοντας 1-2 κουταλιές της σούπας. Μετά μια στρώση από την κρέμα γιαουρτιού, λίγο lemon curd πάλι και τοποθετήστε ομοιόμορφα 5-6 βατόμουρα. Τελειώστε με μια στρώση κρέμας γιαουρτιού και προσθέστε ένα biscotti ολόκληρο για διακόσμηση ή αλλιώς πασπαλίστε λίγο από το τριμμένο.

Tip: Στο τελευταίο βήμα του στησίματος μπορείτε να το διακοσμήσετε με ότι άλλο εσείς επιθυμείτε. Ωραίες ιδέες είναι λίγο ξύσμα από λεμόνι, τριμμένο ψημένο αμύγδαλο ή μερικά ακόμα βατόμουρα. Το ωραίο είναι ότι μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε!




No comments :

Post a Comment